Friday, May 6, 2011

DIPLOMA PENGURUSAN PELANCONGAN

Aik nape lak tetibe je aq wat post diploma pengurusan pelancongan nh ,,,eerrmm mcm nh td mase gah on9 fb tetibe je kat inbox de dak yg aq un x knl , kwn lam fb pun x .. dia tya pendapat aq sal diploma pengurusan pelancongan nh.so terdetiklah untuk aq wat post kot2 ada yg kuat luar sane uh mencari  maklumat DTM cam fatin zulaikha HARAP2 MAKLUMAT NH BERGUNALAH UNTUK ANDA2 SEKALIAN .. so ikutilah perbulan kami huhuhuh

salam. hai sorry kacau. hmm just nak tanye, awk amek diploma pengurusan pelancongan kat uitm eh ? hmm oke x ? sebab fatin check upu tadi dpt diploma tu. just nak tahu lah dip ni mcmane ? susah x ? peluang kerja die sume. tadi dok godeh kt fb then terjumpe fb awak. mintak sangat awk reply text ni. guide me before decide nak ke tak masok dip nih. tengss eh 

dip nh mcm bisness managemant semua subject dorg ambik kite ambik ..mula2 sy x suke langsung kos nh sbb sy rase cam tah pe2 , tp bila dh sem dua minat kt dunia pelancongan dh bertambah ,, mostly dak2 kls sy semua x suke tourism nh tp nampaknyer skang dorg dh enjoy ,, tourism nh x rmi sgt studnts lg , .. lau awk suke jumpe org , buat even , n jln2 mmg sesuai kos nh .. nk ckp susah ke x , bergantung pd individu , byk fakta n kira2 .. tya lah lg kot2 sy leh jwb

alaa kire2 tu susah mcm add math x ? fatin tak suke kire2 sgt.. hmm :( at first, tak tpk nak amek course ni but mother suruh letak je as my 8 choices haritu. then letak tourism boleh dpt. rezeki kot kann. but then, ade yg ckp, course ni susah, susah nak dapat kerja. betul ke ? fatin takut dah belajar x dpt keje. or dpt keje tpi gaji tak lumayan. fatin taget, dip amek tourism. smbong degree human resources. boleh ke ?? tolong fatin eh.. btw, enjoy tak amek course nih ?

setiap sem de subjek kire :: math , account , eco , marketing , costing n soon... tp jgn risau , benda nh bukan fully on final exam marks dia , ada carrymark tok backup final...skop keje dia luas semua leh masok ,, tp lecture ckp x rmi students2 stay lam industri nh rmi g jd cgu n soon .. ada gak yg masok deggree account lah , hr n mcm2 lg .. lau nk ekut gaji mmg sgt lumayan , cth :: lau jd natural guide gaji rm 5o inggit n above 1 jam .. tp nk ckp sikit lah lau belajar stakat diploma semua2 kos dh x laku ,, atlease kena ada degree skang nh ... lau nk switch kos after dip leh je ,, tourism leh masok pe2 degree .. tp buang masa sikit lah , lau stay gan tourism trus masok sem 4 mase degree tourism 6t .. lau kos lain kena start dr sem 1 lah...ambik kos nh mmg ejoy tp abit social sikit lah ... mcm classmate sblm nh malu gile2 , masok je sem 2 semua dh xde malu2... rmi gak dak2 dr matrik , um , uia yg dh x larat nk sambung asasi dorg msok kos nh ...

ouhhh actually, fatin mintak tesl haritu. but tak lepas interview kot. haha. hmmm tu yg takut, kalau dh belaja dlm kos ni then keje jadik lain pulak nye. mmm mmg engt nk smbong degree. tanak lh stakat dip je... alaaaa skrg tak tahu nk pge uitm or form6... :(

try lh tya pendapt mak , mane 1 yg dia lbh restu ...:0 dpt uitm mane?

nie mmg mak yg suruh pilih. tak tahu lg uitm mane. cume nk thu, susah ke tak tourism nie . tu je..

so kpd sesipa yg ada gak persoalan cam fatin zulaika harap jelaslah  J pe2 komenlah O ADD sy at fb
kt sini sy sertakan sedikit maklumat mengenai kos nh::

sem 1

·         Consolidating language skills
·         Third language
·         Fundamentals of islam
·         Koko
·         Introduction of hospitality and tourism industry
·         Business math
·         MICE

Sem 2

·         Preparatory course for muet
·         Third language 2
·         Pemikiran dan tamadun islam
·         Koko
·         Intro to financial accounting and reporting
·         Fundamentals  of management
·         Customer service
·         Fundamental of tourism

Sem 3

·         English for academic purpose
·         Thirds language 3
·         Pengurusan dan permakanan dan perlancongan islam
·         Koko
·         Fundamental of marketing
·         Computers and information processing
·         Tourism geography
·         Tour guiding skills

Sem  4

·         Thirds language 4
·         Principle of economic
·         Air fares and ticketing
·         Computerized reservation systems
·         Business etiquette and communication skills
·         Human relation and supervision in tourism
·         Travel and tour  agency management

Sem 5

·         Fundamental of entrepreneurship
·         Introduction of hospitality and travel law
·         Transportation in tourism
·         Cross cultural studies
·         Tour planning and design
·         Sales and promotion in tourism

Sem 6

·         Pratikal

Peluang kerjaya dalam pengurusan pelancongan :-
q  Travel and Tourism
  • Ticket Agent
  • Sales Representatives
  • Sales Manager
  • Projects Operations
  • Departure Manager
  • Arrival Manager
  • Station Manager
  • Vice President
q  Restaurant Industry
  • Busser
  • Food Server
  • Shift Leader
  • Management Trainee
  • Assistant Manager
  • Manager
  • Generalmanager
  • Regional Manager
  • Vice President
  • President
q  Managed Service
  • Assistant Foodservice Director
  • Food Service Director
  • General Manager
  • District Manager
  • Vice President
  • President
q  Lodging Management
  • Management Trainee
  • Assistant Department Head
  • Department Head:
a.       Sales And Marketing Manager
b.      Food And Beverage Manager
c.       Room Division Manager
d.      Assistant Controller
  • Food And Beverage Director
  • Controller
  • General Manager           

37 comments:

SHaHaSwaNi Awang said...

oooo..cam nie rupenye dip.tourism.. thanksss atas maklumat yg dberikan. hahaahahahahah

budak uitm said...

Same2 ,, adik nh ambik dtm ke ??? So rase cam pas ambik dtm nh???? Uitm mane erk??? Hahhaha

anne said...

na tye nie....cmne nak apply lesen nature guide ea??

budak uitm said...

anne :: maaf sy un x thu huhuh :)

Anonymous said...

nk tnye kos ne ramai x student x lh bawak?

mohd rozmi amir said...

ADE GAK YG KANDAS N BYK ULANG SUBJEK,, TP BIASELAH 2 semua kos samer jep ... SEBENARNYA X SUSAH PUN CUMA PERLUKAN USAHA DAN MINAT DR DIRI KITE SENDIRI .. mcm dak kls sy sem 3 kali nh ade 15 org yg dekan , sblm nh 2 org jep .. nh semua adelah sbb diatas usaha diri masing2

Anonymous said...

Salam.. Sye ira, 18 taon. Sye minat course ni tapi sye ni x la pandai sgt bhse inggeris n agak pendiam jgak la. Agak2 org cam sye ni sesuai x ambik course ni? Selalu nye lecturer ajar dlm bhse inggeris atau bhse melayu ye? And sye search kat website uitm. Dalam course ni kte akn blajar japan atau mandarin language. Betul ke? Senang x? Okeh tu je soklan sye. Mekasih..

Anonymous said...

diploma nie kat uitm mana ade r ??

BiNtuN HUSIN said...

hyep, i'm puteri dr Johore. sy na tanya, koz ny ada pilihan bahasa? i mean, time study, beside BI? like arabic ker.. french ke. japan ke..?

nazreen shime said...

politeknik pun sama ke?

nazreen shime said...

politeknik pun sama ke?

Anonymous said...

humm..cos ni byk hbis duit x??

ekynnabila said...

Tempoh tahun belajar dia berapa tahun ?? Kos belajar pulak macam mane ?? Tolongg saya !!

Iman Hafyka said...
This comment has been removed by the author.
Sugi-san said...

oo~ thanks for info~ dpt lak course ni~ :D

Anonymous said...

alhamdulillah dpt smgt skit nk p blajq kt uitm dlm bidang nie..
sblum nie x dpt skongn untk blajq dlm bidang nie cbb owg ckp ssh dpt keja laa apa laa tp lpas bca bru laa bka mata skit..alhamdulillah..

najiha said...

Aslm saya mendapat tawaran nie kt politeknik jb.saya agak takut kerana saya pendiam dn kurang berbahasa inggeris ..boleh tak saya mohon anda berikan sedikit motivasi dan sedikit nasihat

cyunx eyra said...

politeknik dengan uitm sma k cra bljar..?

AkuDak Minang said...

ku pon dpt diploma prlancogan ,tpi kt politeknik ==

Anonymous said...

Kalau diploma pelancongan poli sama juga ke pembelajaran dgn uitm ?saye dapat kos ni and mcm biasa lah ada je tentangan kan .typical malays .kos yg jarang dengar je mesti ckp tak laku lah apa lah .

aepy hapizan said...

Bro,betul ke sem 4 nanti ada pegi kat luar,macam praktikal laaa..

naz meow said...

insha Allah tahun depan lepas kuar result nak ambik kos ny . susah dak ? minat sgt nk amek kos ny . btw belajar dlm mlayu ke bi ? mohon jawab :)

Anonymous said...

Saya ambil diploma pengurusan pelancongan (taman & rekreasi ) di politeknik . Sem 4 memang dah start practical :) alhamdulillah bidang tourism ni sangat sangat enjoy.In sha Allah semua boleh bawak .

Kekniss Everdeen said...

What about degree in tourism ? Saya asasi student. Tapi saya dah boring study sains and decide nak continue in tourism after this. Apa pendapat bro ?

Syahmi said...

Dip in TM 3tahun.. kalau sambung degree brape tahun?

suarahati Dia said...

tp sekarang subjek da bnyk tukar, dgr cerita ada account. huhuhu

Gbell Colleto said...

Boleh jadi pramugari tak ambil course tourism management ni?

Ridznan Adika Roy said...

Tourism Managament ni..betul ke..kos yang sangat menarik..then apa perkerjaan yang saya dapat ! bila dah habis Dip

zain zaini said...

Waaahhhh mcm seronok la...saya dpt kos ni kat poli...bila baca ni terus semngt nk pergi! !!! Thank for the information

zain zaini said...

Waaahhhh mcm seronok la...saya dpt kos ni kat poli...bila baca ni terus semngt nk pergi! !!! Thank for the information

AtiqaAyu .. said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

saya dapat dip pengurusan pelancongan di politeknik . Memang minat dari dlu pasal pelancongan ni heee

Anonymous said...

salam , saya dpat diploma in tourism kat kptm . . sya nak tnya course ny susah x n selalu nyer lau lecturer ngajar dy ajar dlam bhsa inggeris or melayu ? sebenarnya sya ny jenis yg agk malu-ll skit n sya down bi . .








/

Anonymous said...

selalu course ni ramai x student yg xleh bawak ? susah x course ny ? sya lemah bahasa inggeris bleh kew sya ambik course ny ? tp sya mnat sngat course ny sebab sya rsa cam enjoy jew blajar . . selalu nyer lecturer ajar lam bhsa inggeris atau bahasa melayu ? sya ad search kat website uitm yg course ny kena blajar bhsa japan n mandarin language , betul kew ? tolom saya yer @rozmiamir

Mira said...

assalamualaikum.. sy student DTM UITM Lendu Melaka.. just nk share psl DTM ...actually kos DTM ni enjoy.. byk pengalaman yang korg blh dpt.. mse part 2 kiteorg da diberi tok pergi 1 melaka carik tempat2 pelancongan untuk memenuhi report subject.. then part 5 kiteorg wat trip prgi sabah.. n alhamdulilah semuanya ok.. tp pd y ske berjalan n kaki jalan mmg best la.. xde masalah untuk orang yang pendiam sbb setiap kali ad presentation korg dari situ blh belajar how to comunicate with other people.. then part 3 xsilap ada wat trip g jb to learn jadi tour guide.. xsilap uitm yang amk kos ni cme melaka n pulau pinang.. actually peluang pekerjaan dlm kos ni besar.. korg blh buka travel agency, blh jd tour guide n sebagainya.. bhsa ketiga yang ad di UITM Melaka adlh mandrin n arab.. saya amk bahasa arab..akhr kata doakan sy berjaya untuk menempuhi prtikal ni yang akn tmt pd bln 8.. insyaallah..

Ainne Soffya said...

third language tu cmne... kita bleh plih ke? or dh dtetapkan

Anonymous said...

third language kita boleh pilih..Sy student DTM Uitm jugak..And third language is arabic.

Post a Comment